INFO STUKKEN

NOVECENTO (Alessandro Baricco)


De hedendaagse Italiaanse auteur Alessandro Barrico schreef het verhaal als monoloog voor een acteur.


Het speelt zich af op het stoomschip The Virginian die in de periode eind 19de eeuw tot 1940 talloze vaarten maakte tussen Europa en America met rijke toeristen aan boord en ook straatarme emigranten die in Amerika hun geluk wilden beproeven.

In het jaar 1900 vinden de bemanningsleden bij aankomst in de haven van Boston een pas geboren emigrantenkind.

Een matroos besluit het kind voor zich te houden.

Zo groeit het op aan boord. Het kind is vol bewondering voor het orkest dat elke avond dansmuziek speelt voor de rijke toeristen.

Door pure observatie leert het piano spelen en ontwikkelt zich tot een ware virtuoos.

Als volwassen pianist zal het kind samen met het schip ten onder gaan.


Humor en ontroering gaan hier hand in hand.

Vanaf 7 maart 2020 brengt Paul Houwen deze schitterende monoloog.

Het stuk kan gespeeld worden in woonkamers, kleine en grote theaters.Reserveer uw voorstelling nu!

ODYSSEE van HOMEROS


Paul Houwen herneemt De Odyssee van Homeros na een succesvolle tournee in Vlaanderen en Nederland in de periode 1984-1990. Nu komt er een nieuwe tournee.

 

De Odyssee is niet zomaar een verhaal, maar de opeen­volging van avonturen verwijst naar een diepere werkelijkheid. Het hoofdthema is immers de zoektocht van Odysseus naar zichzelf, gepolariseerd rond Penelope, verpersoonlijking van zijn vroeger geluk en geborgenheid.

De Trojaanse oorlog betekende voor Odysseus immers een weg-groeien van zichzelf in overactiviteit en sociale verplichtingen, in macht, geweld en eigenbelang. De inname van Troje was het grote succes. Het doel was bereikt, maar precies daarom ontstond de crisis: het terugvallen op zichzelf, het ontdekken van leegte en afstand. Dit leidde tot een ambiguïteit van heimwee en verlangen enerzijds, en tot angst en onzekerheid anderzijds.

Tussen deze twee gevoelens beweegt zich de spanningslijn van het uiterlijk en het innerlijk avontuur. Tijdens de reis wordt Odysseus geleidelijk gezuiverd van alle uiterlijke, vooral materiële bindingen (rijk­dommen). Alle naar buiten gerichte gevoelens, zoals angst en verlangen, verdwijnen langzaam en maken plaats voor de rustige zekerheid van de aanwezigheid in zichzelf, het thuiskomen in zich­zelf, hetgeen eveneens het thuiskomen bij Penelope betekent. Dit onderliggende thema is zo universeel en zo modern dat we hier zeker niet voor een oubollig verhaal staan, maar voor een epos dat na zoveel eeuwen niets aan frisheid heeft ingeboet.


Bovendien is de prachtige vertaling van Bertus Aafjes een genot voor het oor.Reserveer uw voorstelling nu!